Terug

Scheidsrechters

Spelbegeleiding en arbitrage is een vanzelfsprekend onderdeel van het spel en het lidmaatschap van de vereniging. Fluiten is een teamaangelegenheid, het leveren van voldoende spelbegeleiders en scheidsrechters is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van (de ouders van) het team. We stimuleren álle ouders om al direct vanaf de jongste jeugd spelbegeleiding te gaan doen. Hierdoor kunnen de ouders in het fluiten meegroeien met het kind en wordt de drempel om later ook arbitrage te gaan doen niet te hoog. Bovendien wordt het fluiten hiermee ook voor de ouders een leuk en leerzaam onderdeel van de sport. We organiseren een aantal keer per jaar cursussen voor ouders om hun kennis over de hockeyregels op te frissen en hen te ondersteunen bij de spelbegeleiding. De spelregels voor de jongste jeugd zijn te vinden op de website van de KNHB.

Vanaf de D-jeugd is elk team verplicht om bij thuiswedstrijden 2 clubscheidsrechters te leveren die hun CS-certificaat hebben behaald (ook wel scheidsrechterskaart genoemd). We stimuleren ouders om op tijd te beginnen met het behalen van een certificaat (als het kind nog in het E-team speelt). Op die manier zijn er voldoende ouders in het team met een CS-certificaat zodra de kinderen beginnen in het D-team. Voor het behalen van het CS-certificaat is er een digitale leermodule beschikbaar van de KNHB. Een paar keer per jaar worden er door de vereniging examens georganiseerd (digitaal of in het clubhuis). Dit is niet iets om tegenop te zien. Ook als je geen enkele hockey-ervaring hebt kun je met een aantal uren zelfstudie het CS-certificaat makkelijk halen. Daarna komt het vooral aan op veel oefenen in de praktijk. Ouders die het CS-certificaat willen behalen kunnen zich hiervoor aanmelden bij de scheidsrechterscommissaris: scheidsrechters.hockey@scmuiden.nl.  

Vanaf de B-junioren wordt verwacht dat competitiespelers zelf ook hun CS-certificaat gaan halen en beschikbaar zijn om af en toe te fluiten in de jeugdteams. Een goed begrip van de spelregels en ervaring met de toepassing hiervan in de praktijk draagt immers bij aan een nog betere beheersing van het hockeyspel. Alle junioren vanaf 16 jaar die hun CS-certificaat nog niet hebben behaald krijgen automatisch een uitnodiging voor de cursus.